
Utlösande faktorer
Vid astma är luftvägarna inflammerade vilket gör att de lättare reagerar på sådant som kan finnas i inandningsluften. Dåligt inomhusklimat, luftföroreningar och pollen kan ge mer besvär med astma. Astma kan också triggas (utlösas) vid förkylningar, övervikt, ansträngning och av hormoner. Olika personer kan reagera olika, så att förstå vad som påverkar astman gör det lättare att få kontroll över den.
Luften vi andas
Luften vi andas innehåller små partiklar som kan vara skadliga för vår hälsa. Dåligt ventilerad inomhusluft, mögel och fukt är kopplat till mer besvär med astma. Rökning och luftföroreningar påverkar också lunghälsan negativt. Även olika yrkesmässiga exponeringar kan orsaka astma.
Personer med astma är extra känsliga för luftföroreningar, som kan vara en så kallad trigger. Att arbeta för en bättre luftkvalitet gynnar alla i samhället, men är extra viktigt för personer med astma. En bättre luftkvalitet minskar dessutom risken för att barn ska utveckla astma.
Triggers – saker som kan dra igång ett anfall
Ett astmaanfall eller en tillfällig försämring kan utlösas av irriterande ämnen eller andra påfrestningar på lungorna.
Vanliga triggerfaktorer (utlösande faktorer) är:
- rök
- avgaser
- starka dofter
- fysisk ansträngning
- väderförhållande med kall, torr eller fuktig luft
Den som har allergisk astma kan också reagera på:
- pollen
- pälsdjur
- kvalster
Vid välbehandlad astma reagerar lungorna mindre kraftigt på triggerfaktorer.
Undvik ämnen som irriterar
Om du är allergisk är det bra om du kan undvika det ämne du reagerar på. Rökning är särskilt olämpligt vid astma. Om du röker eller vejpar kan du få hjälp med att sluta. Att göra sig av med husdjur eller byta arbetsplats om den gör dig sjuk, kan också bli nödvändigt.
Förkylningsastma
Förkylningsvirus kan orsaka akuta luftvägsbesvär och förvärring av astma hos både vuxna och barn. Hos den som enbart har symtom på astma under själva förkylningen, kallas detta ibland för förkylningsastma.
Vanliga symtom vid förkylningsastma:
- Långvarig hosta
- Svårt att andas
- Pipande och väsande andning
Övervikt
Vid övervikt får lungorna mindre plats i bröstkorgen, samtidigt som det går åt mer syre för att bära upp en tyngre kropp. Problem med andfåddhet vid övervikt betydligt vanligare bland kvinnor, vilket tros bero på att kvinnor normalt har mindre lungor än män. Övervikt är en riskfaktor för att drabbas av astma.
En viktnedgång, om du är överviktig, kan minska besvär med andfåddhet och minska astmabesvär. Kan du dessutom lägga till fysisk aktivitet 2 gånger i veckan (aerobisk träning och styrketräning) är det möjligt att få ytterligare kontroll på symtomen.
Ansträngningsastma
Hård fysisk ansträngning kan utlösa astmabesvär, vilket kallas ansträngningsutlöst astma. Fysisk ansträngning gör att kroppen får ett större behov av syre. Då behöver man andas djupare och snabbare för att syresätta blodet. Att vara fysiskt aktiv är ändå viktigt eftersom det bidrar till bättre kondition och minskar andfåddhet, och på sikt minskar risken besvär på grund av ansträngning. En bra grundbehandling förebygger också besvär under ansträngning. För en del kan det hjälpa att använda luftrörsvidgande läkemedel 10-20 minuter före träningen och att värma upp
ordentligt.
Astmabesvär kan variera under menstruationscykeln
Förvärring av astma kan komma strax före eller under menstruation, vilket kallas perimenstruell astma. Hos kvinnor med astma kan man ofta se en sämre lungfunktion (mätt med PEF) och fler symtom före eller under menstruation. Uppskattningsvis drabbar det 30-40 % av personer med astma som menstruerar, men det kan också vara ett samband som är lätt att missa. Att föra dagbok över symtom och PEF och jämföra med menstruationscykeln kan vara bra för att upptäcka om det finns ett samband.
Tänk också på att en del personer med astma blir sämre av vanliga antiinflammatoriska läkemedel mot mensvärk. Att förstå vad som påverkar astman gör det lättare att få kontroll över den.
Stöd patientföreningen
Astma- och allergiförbundet är en patientförening för personer med astma och allergi. Där kan du läsa mer om astma och få kontakt med andra som lever med sjukdomen.
Läs merÄven åska kan ge besvär
Thunderstorm astma (åsk-astma) började diskuteras på 1980-talet när ett oväntat stort antal människor sökte vård för astmabesvär efter ett omfattande åskoväder i Storbritannien. Det största utbrottet av åsk-relaterade astmabesvär inträffade en het vårdag i Melbourne, Australien 2016. Åskovädret drog in vid femtiden på eftermiddagen och en timme senare började vården få in samtal om förvärrade luftvägsbesvär. Inom 30 timmar hade akuta sjukhusinläggningar på grund av astmabesvär ökat med 992%. Det som tros ligga bakom är att åskovädret ökar koncentrationen av pollen och att partiklarna i luften finfördelas så att fler partiklar når lungorna.
Händelser som i Melbourne är tack och lov sällsynta, men det kan inte uteslutas åskoväder ställer till det under pollensäsongen även i Norden. Att hålla koll på pollenprognosen, att behandla sin pollenallergi och att ha astmamediciner till hands är förstås viktigt i alla väder.
FAQ
Det är extra viktigt med fysisk aktivitet vid astma, eftersom regelbunden fysisk aktivitet
förbättrar lungkapaciteten och livskvaliteten och minskar nattliga astmasymtom. Se till att ha en bra grundmedicinering och var noga med att värma upp och rådgör med din läkare om att ta luftrörsvidgande medicin inför fysisk aktivitet. Under försämringar eller luftvägsinfektioner bör du avstå från hårda träningspass. Att träna hårt utan att ha astman under kontroll kan vara livsfarligt. Anpassa träningen från dina förutsättningar.
Vanliga triggers är rök, avgaser, starka dofter och, om du är allergisk även pollen, kvalster och husdjur. Även om fysisk ansträngning kan vara en trigger är det bästa inte att undvika det, utan se till att anpassa behandling och träning utifrån dina förutsättningar. Du bör också se över din astmabehandling, en välbehandlad astma är inte lika lätt triggad.
Läkemedel som tillhör gruppen NSAID, antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel, kan i sällsynta fall försämra eller utlösa astmaanfall. Flera av dem kan köpas receptfritt, till exempel ibuprofen, naproxen och acetylsalicylsyra. Alla med astma reagerar inte på dessa läkemedel, men använd inte NSAID utan att först prata med en läkare.
Ja. Arbetsmiljöer som innehåller små partiklar, damm eller starka kemikalier ökar risken för
astma. I yrken där man dagligen utsätts för mjöl, latexgummi, målarfärg, lack eller starka
kemikalier kan risken för yrkesbetingad astma öka.

Vad är astma?
Astma är vår vanligaste luftvägssjukdom och beror på en kronisk inflammation i slemhinnorna i luftrören. Inflammationen gör att lungornas luftvägar reagerar lättare på irriterande ämnen i luften eller andra påfrestningar. Ungefär en miljon i Sverige har astma, de flesta har lindriga besvär.
Läs mer
Symtom
Klassiska symtom på astma är andnöd, tryck över bröstet, pipande andning och långvarig hosta. Många astmasymtom som natthosta och väsande andning kan bero på problem med de små luftvägarna. Du ska inte acceptera astmasymtom, det går att få kontroll över sjukdomen! I dag finns det möjlighet att individualisera behandlingen och minska risk att få symtom. Ta hand om dina lungor!
Läs mer
Behandling
Kunskap och förmåga att hantera både sjukdomen och behandling gör det lättare att uppnå behandlingsmålen. Läs mer om vanliga behandlingar vid astma och varför behandlingsplan är viktigt!
Läs mer