Två personer stretchar utomhus och skrattar, en aktiv livsstil trots astma.

Att veta mer hjälper!

Alla som har astma rekommenderas att få utbildning för att öka
sin kunskap om sjukdomen – hör av dig till din vårdcentral! Den som har kunskap och
förmåga att hantera både sjukdom och behandling, har bättre förutsättningar att uppnå behandlingsmålen.

Behandlingsplan

Eftersom astma är en sjukdom som kan bli bättre och sämre, kan dosen behöva ändras utifrån symtom. Då är det bra om det finns en skriftlig behandlingsplan som beskriver hur dosen ska ändras utifrån symtom, infektioner och allergier, när vården ska kontaktas. En behandlingsplan kan du be att få från din behandlande läkare eller astma-KOL-sköterska! Råd om fysisk aktivitet och, om du är allergisk, råd om att förebygga allergibesvär, kan också ingå i en behandlingsplan.

Det här ska ingå i astmavården!

Utbildning och regelbunden uppföljning är ett smart sätt att undvika mer ohälsa och större sjukvårdskostnader på lång sikt. Socialstyrelsen har riktlinjer för vad som ska erbjudas till patienter med astma:

  • patientutbildning om astma och stöd till egenvård individuellt eller i grupp
  • bedömning av hälsostatus med frågeformuläret ACT
  • specifika träningsråd till den med ansträngningsutlösta andningsbesvär
  • en skriftlig behandlingsplan
  • Uppföljning hos sjukvård – ju sämre kontrollerad astma, desto tätare kontroll behövs. Varje astmaförsämring ska följas upp inom 6 veckor.
Personer som håller i handen och går i naturen - trots sin astma

Det kan kännas olika

Symtomen kan uppfattas olika av olika personer. Viktigt att utbilda sig och bli expert på sin egen astma!

Behandling vid astma

Det finns idag bra behandling som hjälper vid astma. Ändå är det vanligt med dåligt kontrollerad astma – cirka 4 av 10 har besvär med symtom, de flesta i onödan. En förklaring kan vara att man inte tar sina läkemedel fullt ut som det var tänkt, kanske för att man accepterar att leva med besvär. Besvären varierar över tid och det är därför bra att förstå hur behandlingen kan anpassas utifrån hur stora besvären är. Det finns i dagsläget ingen botande behandling, men med rätt behandling kan de flesta bli fria från besvär och leva sitt liv utan begräsningar.

Astmainhalatorer

De flesta med astma får någon behandling som ska tas via inandningsluften med hjälp av en inhalator. Det gör att läkemedlet kan ge lokal effekt, det vill säga verka direkt på lungorna för att minska inflammation (kortison) eller öppna luftrören (luftrörsvidgande). Inhalatorerna kan innehålla vätska/spray eller pulver. En del inhalatorer innehåller en kombination av både inflammationsdämpande och en eller två luftrörsvidgande medel.

De olika inhalatorsorterna ska hanteras på olika sätt, därför är det viktigt att lära sig rätt teknik för sin eller sina inhalatorer för att få mesta nytta av behandlingen.

På www.medicininstruktioner.se finns videoinstruktioner för de flesta inhalatorer som används vid astma.

Förebyggande läkemedel som dämpar inflammation

En viktig behandling vid astma är den förebyggande medicinen, som inhaleras regelbundet och minskar inflammationen i luftvägarna. Dosen kan behöva ändras upp och ner utifrån hur stora besvären är. För en del räcker det att använda det i perioder, till exempel under förkylning, medan andra behöver ta den varje dag.

Luftrörsvidgande

Luftrörsvidgande läkemedel hjälper musklerna i luftrören att slappna av så det blir lättare att andas. De kan tas varje dag, eller vid behov, som inför fysisk aktivitet eller för att behandla astmaanfall. Det finns luftrörsvidgare som både är kort- och långverkande. Långverkande luftrörsvidgare används vanligtvis som både underhållsbehandling och vid behovsmedicinering. De ska alltid tas tillsammans med antiinflammatoriska kortikosteroider. Kortverkande luftrörsvidgare används vid akuta astmasymtom. Om du märker att du har behov av att ta kortverkande luftrörsvidgare mer än två gånger per vecka, är det ett tecken på att din astma inte är välbehandlad och du bör kontakta din läkare. Om du märker att du oftare har behov av din medicin, är det ett tecken på att din astma inte är välbehandlad. Kontakta din läkare.

Vid försämringar

Det är vanligt att astman blir sämre vid luftvägsinfektioner och att dosen då tillfälligt kan behöva höjas. Ibland behövs även ytterligare läkemedel vid försämringar. Det är bra att ha en skriftlig behandlingsplan, så att man vet hur man ska agera ifall astman försämras.

www.1177.se kan du läsa mer om behandling vid astma.

Självtest

En välbehandlad astma innebär att du slipper försämringsepisoder, nattliga besvär och besvär vid ansträngning. Testa om din astma är välbehandlad!

Gör ett självtest

Annat du kan göra

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet förbättrar konditionen och lungfunktionen och bidrar till bättre livskvalitet. En bra grundbehandling förebygger också besvär under ansträngning. För en del kan det hjälpa att använda luftrörsvidgande läkemedel 10-20 minuter före träningen och att värma upp ordentligt.

Personer med astma rekommenderas att följa allmänna rekommendationer om fysisk aktivitet: Minst 150 minuter måttlig fysisk aktivitet eller 75 minuter av högintensiv aktivitet per vecka.

Minska övervikt

Övervikt är en riskfaktor för att drabbas av astma. En viktnedgång, om du är överviktig, kan minska besvär med andfåddhet och minska astmabesvär. Kan du dessutom lägga till fysisk aktivitet 2 gånger i veckan (aerobisk träning och styrketräning) är det möjligt att få ytterligare kontroll på symtomen.

FAQ

Miniatyrbild av två vänner som fikar och skrattar tillsammans – livskvalitet trots astma.

Vad är astma?

Astma är vår vanligaste luftvägssjukdom och beror på en kronisk inflammation i slemhinnorna i luftrören. Inflammationen gör att lungornas luftvägar reagerar lättare på irriterande ämnen i luften eller andra påfrestningar. Ungefär en miljon i Sverige har astma, de flesta har lindriga besvär.

Läs mer
Miniatyrbild av en förälder som lär sitt barn att cykla – lek och aktivitet trots astma.

Symtom

Klassiska symtom på astma är andnöd, tryck över bröstet, pipande andning och långvarig hosta. Många astmasymtom som natthosta och väsande andning kan bero på problem med de små luftvägarna. Du ska inte acceptera astmasymtom, det går att få kontroll över sjukdomen! I dag finns det möjlighet att individualisera behandlingen och minska risk att få symtom. Ta hand om dina lungor!

Läs mer
Miniatyrbild av en person som cyklar vid vattnet – aktiv livsstil med astma i fokus.

Utlösande faktorer

Lungorna kan reagera kraftigt när de utsätts för irritation, särskilt om astman inte är under kontroll. Vad som kan dra igång en försämring varierar från person till person. Läs mer om vad som kan påverka personer med astma.

Läs mer
Miniatyrbild av två personer som promenerar i en skog – frisk luft i naturen med astma.

Tips vid astma

Sju tips som hjälper dig med astma att må bättre.

Läs mer